ДЕРАТИЗАЦИЯ

ДЕРАТИЗАЦИЯ – қишлоқ хўжалиги, жумладан боғ ва токзорга иқтисодий зарар етказувчи ҳамда юқумли касалликлар тарқатувчи кемирувчилар (сичқон, каламуш ва ҳ ...

ДЕНИТРИФИКАЦИЯ

ДЕНИТРИФИКАЦИЯ – тупроқда, сувда ва бошқа субстратларда нитратларнинг молекуляр азотгача тикланиш жараёни. Айниқса нами юқори, аэрацияси ёмон тупроқларда жадал кечиб, ...

ДЕКОРАТИВНЫЕ РАСТЕНИЯ

МАНЗАРАЛИ ЎСИМЛИКЛАР, хушманзара ўсимликлар – маълум манзарали белгиларга эга бўлган ҳамда парк, хиёбон, скверларни барпо қилиш, кўчаларни кўкаламзорлаштириш учун фойдаланиладиган ...

ДЕКАРАТИВНОЕ САДОВОДСТВО

МАНЗАРАЛИ БОҒДОРЧИЛИК – боғдорчиликнинг бир бўлими; турли мевали дарахтларга махсус чиройли шакл бериб хушманзара барпо этиш ...

ДЕКААПИТАЦИЯ

ДЕКААПИТАЦИЯ, чилпиш, чеканка - новда¬лар учини чилпиш. Қ. Прищипка. Чеканка ...

ДЕЙСТВУЮЩЕЕ ВЕЩЕСТВО

ТАЪСИР ЭТУВЧИ МОДДА – асосан маъданли ўғитларнинг ўсимликка озиқ модда сифатида зарур бўлган қисми; махсус кимёвий белгилар, масалан, азот-N, фосфор-Р2 ...

ДЕГУСТАЦИЯ

ДЕГУСТАЦИЯ, чашна – мева, резавор мева, узум ва улардан тайёрланадиган маҳсулотлар сифатини мазасини тотиб, хидлаб кўриб аниқлаш. Мева ва узумлар ...

ДЕГУСТАТОР

ДЕГУСТАТОР, чашначи – озиқ-овқат маҳсулотлари, жумладан, мева, узум, вино сифатига органолептик (таъм бўйича) баҳо берувчи шахс ...

ДВУХГНЕЗДНАЯ ЗАВЯЗЬ

ИККИ ЧАНОҚЛИ ТУГУНЧА, икки уяли мева, икки хонали тугунча – мева ёки чангдон ичининг икки хо¬нали бўлиши ...

ДВУЛЕТКА

ИККИ ЙИЛЛИК КЎЧАТ – пайванд қилингандан сўнг икки йил ривожланган ўсимлик; кўчат. Илдизи, шохлари яхши шаклланган бўлади ...